shakki
Intohimo shakkiin syntyi
Löysin shakin vuonna 1977, kun olin 12-vuotias. Samoihin aikoihin aloin soittaa myös pianoa ja säveltää musiikkia. Mikä uskomaton kohtaaminen siitä tulikaan! Aina kun minulla oli hetki aikaa koulusta ja läksyistä, opiskelin tai pelasin shakkia. Mitä enemmän tutkin tätä kiehtovaa peliä, sitä enemmän halusin oppia ymmärtämään sitä… Monet shakin pelaajat voivat varmasti samaistua tähän intohimoon ja jännitykseen itse peliä kohtaan. Koska, kuten taide yleensäkin, shakki tarjoaa matkan itseilmaisuun 64-ruutuisella laudalla. Aluksi pelasin shakkia ystävien kanssa koulussa, mutta nopeasti tajusin kaipaavani kovempia pelejä. Silloin päätin liittyä paikalliseen shakkikerhoon, mutta pian alkoi tuntua siltä, että tarvitsisin valmentajan. Äitini löysi Bryan Backmanssonin, yhden kaupungin vahvimmista pelaajista, joka suostui ottamaan minut oppilaakseen. Hän oli sydämellinen persoona. Harjoitussessioimme yhdessä olivat vasta alkua. Olen todella kiitollinen, kun hän johdatti minut tälle polulle kohti shakin kiehtovaa maailmaa.

Shakkia opiskelemassa Bryan Backmanssonin kanssa v. 1978.
Matka alkaa…
Sukellettuani kaikkiin suomenkielisiin shakkikirjoihin, joita oli saatavilla, törmäsin Bobby Fischerin nerouteen, ja olin täysin lumoutunut! Tutkin hänen parhaita pelejään ymmärtääkseni, mikä teki hänestä yhden suurimmista pelaajista koskaan. Kotona opiskelun lisäksi jatkoin Bryanin kanssa shakin hienouksiin perehtymistä, samalla osallistuen paikallisiin turnauksiin. Kun aloin nauttia pelistä ja pelaamisesta aina vain enemmän, minulle kävi selväksi, että shakista tulisi merkittävä osa elämääni.

Shakkipolkuni alussa vuonna 1979.
Vuonna 1980 suurmestari Rafael Vaganian tuli Suomeen pelaamaan simultaania. Matkustin innokkaasti Helsinkiin osallistuakseni tapahtumaan. Tuolloin Vaganian oli jo erittäin vahva suurmestari (nro 4 maailmassa vuonna 1985 ja paras vahvuusluku 2670 vuonna 2005) ja hän voitti myös Neuvostoliiton mestaruuden vuonna 1989. Pelimme viimeinen asema oli seuraava:

SM Rafael Vaganian – Sebastian Korman, 1980, Helsinki
Siirtoni oli 35. -, a4! Uskoin, että minulla oli voittava etu (ja olin oikeassa!). Jos muistan oikein, niin olin simultaanin viimeinen pelaaja tässä vaiheessa, joten Vaganian pystyi keskittymään peliimme. Hän alkoi pelaamaan nopeasti eikä jättänyt minulle aikaa miettiä tai kirjoittaa loppuja siirtoja ylös. Hän onnistui pitämään aseman kasassa ja lopulta sovimme tasapelin. Olin toki pettynyt tulokseen, mutta hyvä peli kuitenkin minulta kovaa suurmestaria vastaan – olinhan opiskellut ja pelannut shakkia vasta parisen vuotta! PS. Löysitkö voittavan suunnitelman mustalle?
Vuodenvaihteessa 1980-1981 pelasin koululaisten PM-turnauksessa Ruotsissa, jossa saavutin toisen sijan pelattuani tasan viimeisellä kierroksella tanskalaista Curt Hansenia vastaan. Hän vei mestauuden nimiinsä ja hänestä tulikin jo kolmen vuoden kuluttua nuorten maailmanmestari (U20) ja samaten vahva suurmestari (nro 25 maailmassa ja paras vahvuusluku 2635 v. 1992).

PM-hopeaa v. 1981 Ruotsissa.
Suomen mestaruudet & MM-turnaukset
Jatkoin taitojeni kehittämistä toisen valmentajani, Raimo Tuusvuoren, kanssa, joka oli vahva paikallinen pelaaja. Seuraavina vuosina yritin osallistua mahdollisimman moneen turnaukseen Suomessa ja kansainvälisestikin. Aloin voittaa paikallisia turnauksia, mm. kotikaupunkini mestaruuksia ja Kaakkois-Suomen mestaruuksia, Suomen shakkiliiton mestaruuksia kahdessa kategoriassa (U16 & U20) sekä muita avoimia turnauksia Suomessa. Sitten oli aika osallistua ensimmäistä kertaa Suomen shakkimestaruuksiin (U20) vuonna 1983, kun olin 17-vuotias. Se oli tähän mennessä vaikein turnaus elämässäni, mutta onnistuin jakamaan voiton. Tämä takasi minulle uusintaottelun, jonka voitin 2,5-1,5. Näin ollen minusta tuli ensimmäistä kertaa Suomen mestari ja ansaitsin paikkani MM-turnauksessa (U20) Ranskassa.
Seuraavana vuonna, 1984, voitin Suomen mestaruuden (U20) uudestaan ja tämä mahdollisti osallistumiseni MM-turnaukseen (U20) Suomessa. Tämän turnauksen ensimmäisellä kierroksella saavutin urani tärkeimmän voiton, kun silloinen Neuvostoliiton mestari (U20), Lembit Oll kaatui tiukan taistelun jälkeen. Hänestä tuli myöhemmin vahva suurmestari (nro 25 maailmassa ja paras vahvuusluku 2650 vuonna 1998). Alla pelimme kriittinen asema, kun suljin 40. siirtoni kuoreen:

Sebastian Korman – Lembit Oll,
3. elokuuta vuonna 1984, Kiljava
Siirtoni suljetussa kirjekuoressa oli 40. Rf3! Minulla oli mahdollisuus ottaa aloite haltuun aktivoimalla tornini. Peli jatkui seuraavasti: 40. -, Txf5 41. Txe3, Kf8 42. Rd4, Te5 43. Tf3+, Ke8 44. Lc6+, Kd8 45. Tf7, Th4 46. Td7+, Ke8 47. Txd6+, Ke7 48. Td7+, Kf6 49. Rf3… ja mustan luovutti.
Muita vastustajiani olivat mm. Berge Ostenstad, Alexey Dreev, Viswanathan Anand ja Alfonso Romero Holmes. Tulokseni nosti ELO-lukuni 2295:een ja saavutin kansallisen mestarin (M) tittelin.

Shakin analysointia vuonna 1984.
Uusia haasteita
Osallistuin vuonna 1985 myös miesten SM-turnaukseen. Tuloksellisesti turnaus ei mennyt niin hyvin kuin olisin toivonut, mutta kärkinelikolta (Yrjölä, Välkesalmi, Mäki ja Raaste) onnistuin saamaan häviömättömän 2,5/4 tuloksen, johon olin tyytyväinen. Seuraavana vuorossa oli Euroopan mestaruuskilpailut (U20), jotka pidettiin vuodenvaihteessa 1984/1985 Groningenissa, Hollannissa. Tämä turnaus osoittautui haastavaksi, kun samoihin aikoihin aloin ymmärtämään, että elämässä täytyi olla muutakin kuin vain loputonta shakin opiskelua ja kilpailua vuodesta toiseen. Huomasin, että intohimoni musiikin säveltämiseen heräsi uudestaan. Tämä tunne veti minut vähitellen musiikin ja taiteen puoleen sen sijaan, että olisin keskittynyt pelkästään shakin tutkimiseen ja pelaamiseen. Ehkä tämä oli osasyy siihen, miksi Euroopan mestaruuskilpailuissa en pystynyt antamaan parasta suoritustani. Osallistuin vielä vuonna 1986 Italiassa järjestettyyn shakkifestivaaliin kohtuullisin tuloksin. Tämä turnaus merkitsi kuitenkin shakkiurani loppua, ainakin kilpashakin osalta.
Vähitellen aloin keskittyä musiikkiini kokonaisvaltaisesti. Vietin vuoden 1986 kevään Italiassa omistautuen säveltämiseen ja luomaan ohjelmistoa ensimmäistä sävellyskonserttiani varten vuodelle 1987. Mutta kuten monet shakinpelaajat tietävät, niin shakkia on vaikea lopettaa kokonaan. Pidin shakkikuntoani yllä osallistuen satunnaisiin joukkuepeleihin tulevien vuosien ja vuosikymmenten aikana.
Nettishakkia
Vuosien 2006 ja 2008 välillä, kun minulla oli enemmän vapaa-aikaa muista musiikki- ja taideprojekteista, niin kiinnostukseeni shakkiin heräsi uudelleen. Peli oli kehittynyt huomattavasti aikaisemmista vuosikymmenistä, pääasiassa tietotekniikan edistymisen vuoksi. Tämä kehitys haastoi arvioimaan shakkiosaamistani ja kuinka paljon voisin nostaa vahvuuslukuani verrattuna omiin huippuaikoihini. Tämän seurauksena omistauduin pelaamaan pikashakkia päivittäin tuntikausia. Näiden kahden vuoden aikana sijoituin usein Playchess.com -sivustolla kymmenen parhaan pelaajan joukkoon vahvuusluvulla 2709, kun Hikaru Nakamura piti kärkipaikkaa yli 2900-luvulla. Tuon periodin aikan voitin maailman sadan parhaan joukossa olevia mestareita (FIDE ELO).
Tässä on yksi esimerkki näistä peleistä suurmestari Alexander Galkinia vastaan (nro 96 maailmassa vuonna 2006 ja paras vahvuusluku 2626 vuonna 2012). Pelimme kriittinen asema on alla:

SM Alexander Galkin 2773 – M Sebastian Korman 2651,
15. elokuuta vuonna 2007, Playchess.com
Tässä asemassa uhrasin tornini sotilaaseen 36. -, Txc2+! Peli jatkui seuraavasti: 37. Kd1, Txb2 38. Lb1, Txb1 39. Dxb1, Dxf3+ 40. Kd2, Lf4+ 41. Kc2, Dxe4+ 42. Kc3, Dd4+ 43. Kb3, Db4+ 44. Ka2 ja valkea luovutti matin edessä.
Matka jatkuu…
Testattuani rajojani nettishakissa tajusin, että pelaaminen 15 tuntia päivässä ei ollut kovin kestävää toimintaa muun elämän kustannuksella; vaikka se oli hauskaa, se jätti vähän tilaa muille aktiviteeteille. Tämän seurauksena aloin vähentämään verkossa pelaamistani. Vuosia myöhemmin tulin myös siihen pisteeseen, että oli aika jakaa shakkitietouttani muille pelaajille, jotka halusivat parantaa taitojaan – aivan kuten omat valmentajani Bryan ja Raimo tukivat minua shakkiurani alussa. Joten aloin opettamaan shakkia verkossa kaikille kiinnostuneille. Vuosien aikana minulla on ollut kymmeniä kaiken ikäisiä oppilaita (ikähaitari 8-72 vuotta) ympäri maailmaa. Jos olet kiinnostunut aiheesta, niin lisätietoa valmennuksestani löydät tästä.
Satunnaisesti viimeisen vuosikymmenen aikana olen osallistunut turnauksiin, kun minulla on ollut hieman enemmän aikaa shakille. Viimeisin voittoni oli vuonna 2013 Lissabonissa, jossa voitin yli 50 pelaajaan nopean shakin turnauksen tuloksella 6,5/7. Nykyään jatkan shakkimatkaani pääsääntöisesti shakkivalmentajana. Se on minulle kunnia: Kun oppilaani silmissä syttyy ilo hänen oppiessaan shakista jotakin uutta, niin tuo hetki antaa minulle valtavaa tyytyväisyyttä, jota on vaikea kuvailla sanoilla.
Alla on joidenkin oppilaitteni suositteluja vuosien varrelta.
“Minulla on ollut ilo työskennellä Sebastianin kanssa jo lähes puoli vuotta, ja voin epäröimättä sanoa, että hän on todella poikkeuksellinen – sekä valmentajana että ihmisenä. Sebastianin erottaa muista hänen lähes uskomaton kykynsä hahmottaa mikä tahansa shakkiasema tai -tilanne sekunneissa. On kuin puhuisit elävälle shakkitietokoneelle – mutta sellaiselle, joka selittää, opettaa ja opastaa selkeästi, lämpimästi ja tarkoituksenmukaisesti. Hän ei vain noudata harjoitussuunnitelmaa – hän rikastuttaa sitä, terävöittää sitä ja räätälöi sen niin, että se tuo esiin parhaat puoleni pelaajana.
Sebastian lähestyy jokaista oppituntia täydellä omistautumisella ja aidolla intohimolla. Hänen rakkautensa peliin on käsin kosketeltavaa ja tarttuvaa, ja sen tuntee joka hetki, jonka työskentelee hänen kanssaan. Hänellä on huomattava lahjakkuus kääntää jopa näennäisesti kuivimmat asemat ja aiheet eläviksi ja ymmärrettäviksi. Tapa, jolla hän ilmaisee ajatuksensa, tekee monimutkaisista asemista paitsi ymmärrettäviä myös mieleenpainuvia.
Valtavien taitojensa ja näkemystensä lisäksi Sebastian on yksinkertaisesti mahtava persoona. Oppituntimme ovat aina inspiroivia ja nautinnollisia, ja odotan aidosti jokaista niistä. Tunnen itseni uskomattoman kiitolliseksi ja onnekkaaksi siitä, että olen löytänyt näin lahjakkaan ja sitoutuneen opettajan.”
– inmemeroyofalekhine
”Sebastian on fantastinen shakkivalmentaja, jonka kanssa on todella mukava työskennellä. Vanhempana pelaajana epäilin, että voisin kehittyä, mutta hänen oppituntinsa asemapelaamisesta, erityisesti Magnus Carlsenin pelien analysointi, ovat avanneet silmäni. Hän pitää oppitunnit hauskoina, sovitut aikataulut pitävät täydellisesti, ja odotan aidosti jokaista oppituntia.”
– RobertHoward
“Sebastian on yksi intohimoisimmista ja innostuneimmista opettajista, joita olen koskaan tavannut. Hän on hyvin ymmärtäväinen oppilaitaan kohtaan ja varmistaa, että he saavat mahdollisimman paljon irti oppitunneistaan. Sebastian on myös erittäin kärsivällinen ja pysyy rinnallasi joka askeleella! Olen äärimmäisen onnekas, että olen ollut hänen oppilaansa.”
– mp_roamer
“Sebastian on kokenut ja intohimoinen opettaja. Hän rakastaa shakkia, ja tämä rakkaus välittyy myös hänen opetukseensa. Hän on aina auttanut minua ymmärtämään omaa pelaamistani syvällisemmin, ja olen kehittynyt huomattavasti aloittaessani oppitunnit hänen kanssaan. Suosittelen häntä lämpimästi valmentajana.”
– CAM10203040
“Siitä lähtien, kun olen harjoitellut Sebastianin kanssa, olen nostanut yli 200 pistettä vahvuuslukuani Lichessissä. Shakin opiskelumenetelmäni on myös parantunut huomattavasti. Hän on lisäksi hyvin joustava sekä aikataulujen että opiskelumateriaalin suhteen. Voin vain suositella häntä lämpimästi.”
– Trerika
“Olen harjoitellut Sebastianin kanssa viimeiset kuusi kuukautta. Hänellä on laaja ymmärrys erilaisista asematyypeistä ja taito selittää pitkät analyysit ymmärrettävällä tavalla. Vuorovaikutus on hyvää: tiedän, että voin keskeyttää hänet milloin tahansa. Hän on aina löytänyt tyydyttäviä vastauksia kaikkiin kysymyksiini ja hän on auttanut minua ymmärtämään shakkia syvällisemmin.”
– jstimpfle
“Minulla oli äskettäin useamman oppitunnin sarja Sebastianin kanssa. Olen iloinen, että valitsin hänet valmentajakseni. Hän oli kärsivällinen ja selkeä selityksissään. Hän ymmärsi nopeasti, mitä minun piti parantaa pelissäni. Voin mielelläni suositella häntä kaikille.”
– Andrastamaspeter